ZALJUBIO SAM SE U DIVLJI GRAŠAK I POSTAO TRAVAR

24.05.2019 | Travari magičnog bilja | Pregleda: 1118 | Autor: | 0

Viden Dimitrov, pravnik iz Pirota, zaljubljenik u prirodu i lekovito bilje


Viden Dimitrov, pravnik iz Pirota, zahvaljujući otrovnom divljem grašku upoznao je svet lekovitih biljaka.
Na obroncima Stare planine, u blizini planine Ruj i Suve planine, nalazi se mesto Verzar, odakle potiče Viden Dimitrov, pravnik iz Pirota, zaljubljenik u prirodu i lekovito bilje. Selo je udaljeno od glavnih saobraćajnica, i kako se u samom mestu tako i kilometrima unaokolo zemljište ne obrađuje, ne koriste se pesticidi i drugi zagađivači.

- Sećam se svoje prve opčinjenosti lepotom biljaka, a imao sam jedva pet godina - priča Viden i dodaje:
- Privukao me je zanosni miris i lepota cveta za koji mi je moja baka Ordana rekla da se zove oreškovina. Kasnije, kada sam ozbiljnije počeo da se bavim lekovitim biljem, saznao sam da se radi o biljci iz porodice mahunarki (Fabaceae), zapravo divljem grašku (Lathyrus Odoratus), koji uopšte nije lekovit. Iako toksičan, ovaj cvet mi je otvorio nove vidike i pobudio interesovanje za istraživanje lekovitog bilja. Poslednjih godina mnogo vremena sam proveo sa poznatim biljarem iz Pirota, sada nažalost pokojnim Nikolom Rančićem, koji mi je preneo mnoga znanja i tajne biljaka. U međuvremenu, gomilao sam znanja iz brojne literature, učestvovao sam na mnogim stručnim skupovima i predavanjima, sajmovima i izložbama. Iako sam po profesiji pravnik, moja opsesija lekovitim biljem je preovladala.

Lekovito bilje Viden prvenstveno prikuplja na Staroj planini i njenim obroncima, planini Ruj i Suvoj planini, Vidlicu, kao i na Svrljiškim planinama.
- Bogato nasleđe, uz otkrića i saznanja savremene nauke o lekovitom bilju, ohrabrili su me da pripremam jednokomponentne čajeve, čajne mešavine, meleme, rastvore i preparate - kaže Viden.

Viden se stalno usavršava prateći iskustva savremene fitoterapije, kako renomiranih fitoterapeuta tako i naučnih dostignuća iz te oblasti a, kako kaže, naročito ruske i bugarske fitoterapije koje su najdalje otišle u proučavanju i primeni lekovitog bilja.

- Primenjujem više od sto pedeset vrsta lekovitog bilja. Posebno sam fasciniran učinkom i delovanjem biljke babin zub (Tribulus Terrestris). To je biljka koja se primenjuje u tradicionalnoj medicine, od stare Kine preko drevne Grčke do današnjih dana, jer deluje višestruko na ljudski organizam. Utiče na rad hormona, kod muškaraca podstiče produkciju endogenog testosterona, čime utiče na spermatogenezu i poboljšanje spermograma, povećava mišićnu masu, što je veoma bitno za sportiste. Kod žena babin zub pospešuje produkciju ženskog polnog hormona estrogena i primenjuje se kod poremećenog hormonskog statusa, naročito u menopauzi kada naglo pada estrogen, što prouzrokuje osteoporozu, toplotne talase, znojenje, nesanicu, depresiju. Utvrđeno je da babin zub snižava holesterol i trigliceride u krvi, pojačava cirkulaciju i imunitet.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem