ČAJEVE TREBA PITI, ALI NE PRETERIVATI

23.07.2019 | Travari magičnog bilja | Pregleda: 1051 | Autor: | 0

Poznati travari Srbije: Boranin Zoran Maksimović, pre podne je inženjer, a popodne fitoterapeut. Pročitajte njegove savetuje kako da koristite bokvicu, kanation, petrovac...Zoran Maksimović, diplomirani inženjer organizacije rada iz Bora, zaposlen u rudarskoj kineskoj kompaniji „Serbia Zijin Bor Copper”, svaki slobodan trenutak posvećuje izučavanju i prikupljanju lekovitog bilja i pripremanju čajnih mešavina, melema, preparata i tinktura za lečenje različitih oboljenja.
- Prednost upotrebe lekovitog bilja leži u tome da je njihova primena jednostavna, da je lekovito bilje lako dostupno i da je obnovljivo jer svake sezone ponovo niče, ako ga ne uništavamo već pažljivo beremo - kaže Zoran Maksimović koji se petnaestak godina ozbiljno bavi izučavanjem lekovitog bilja i nastavlja: - Veoma je lako doći do lekovitih biljaka, naglašava Maksimović, jer se neki mogu koristiti u izvornom obliku, poput sremuša koji ima izvanredna lekovita svojstva, a treba ga samo ubrati i pojesti. Bokvicu ne treba posebno tretirati već samo zgnječiti i staviti na ranu koja će vrlo brzo zaceliti, zahvaljujući antiseptičkim i drugim lekovitim svojstvima bokvice. Lekovito bilje nam je uvek dostupno jer je svuda oko nas, ali ga treba brati po sunčanom danu jer je tada u njemu najveća koncentracija eteričnih ulja i lekovitih supstanci.
Budući da je Maksimović detinjstvo proveo na selu, od malena je bio u neposrednom dodiru sa prirodom, čije tajne mu je prva otkrila baba Mica. Ona je poreklom iz sela sa obronka Kopaonika, gde u njeno vreme nije bilo lekara pa je narod iz tih krajeva uglavnom bio oslonjen na svoje prirodno okruženje i lekovito bilje, o čijim se svojstvima znanje prenosilo generacijama, s kolena na koleno.

Nezagađene planine
- Kasnije sam slušao i učio od poznatih fitoterapeuta, ali za ozbiljno korišćenje lekovitih biljaka potrebno je poznavanje prakse i iskustava poznatih travara iz Srbije, sa Balkana kao i iz Nemačke, Francuske i Rusije, gde tradicionalna medicina i fitoterapija imaju duboke korene. Lekovito bilje berem sa nezagađenih prostora Rtnja, Ozrena, Stola i Stare planine, a od prikupljenog lekovitog bilja pravim tinkture, ulja i masti za razne tegobe i bolesti - dodaje naš sagovornik.
Zoran Maksimović smatra da je obolelom čoveku favorit svaka biljka koja će mu olakšati tegobe i pomoći da što pre ozdravi, a istovremeno je uveren da su najkorisnije upravo one biljke koje se najčešće upotrebljavaju u terapiji. Zbog svog širokog spektra lekovitog delovanja na ljudski organizam, to su rusomača, hajdučka trava, virak i kopriva, koje su nezamenljive u lečenju slabosti mišićnog tkiva, prolapsa bešike, materice, debelog creva, atrofije mišića...
- Hajdučka trava je jedna od najkorisnijih biljaka i ulazi u većinu recepta za lečenje grudnih, stomačnih i ženskih bolesti i tegoba - kaže Maksimović. Ova biljka se takođe koristi za poboljšanje cirkulacije, lečenje malokrvnosti, cista i mioma, što je samo deo primene hajdučke trave. Za najkorisnije biljke smatraju se iđirot, bokvica, majčina dušica, kantarion, žalfija, matičnjak, petrovac, ivanjsko cveće, mlečika, rastavić. Zapravo, ne postoji bolest za koju priroda nema lek, samo je pitanje u kojoj meri će pomoć biti izražena - da li će doći do potpunog ozdravljenja ili značajnog ublažavanja tegoba. U svakom slučaju, biljke podjednako deluju i na akutne i na hronične bolesti - ističe Maksimović i natavlja:|

Široka primena
- Kombinacijom čajeva, melema, tinktura i sedećih kupki, problemi kao što je slabost bešike, prolaps materice, prolaps debelog creva, problemi se rešavaju ili bar značajno olakšavaju. Za muškarce sa erektivnom disfunkcijom, lekovito bilje je pravi izbor, u šta su se uverili mnogobrojni korisnici čajeva i preparata. Bilje pomaže i kod sve izraženijeg problema muškog i ženskog steriliteta. Biljem se uspešno leče problemi urogenitalnog trakta, upale, infekcije, otežana ili česta mokrenja, pesak, kamen, problemi sa uvećanom prostatom, kao i različita oboljenja jetre, poput masne jetre, povećanog holesterola i triglicerida, ciroze, žutice.
Najosnovnije je, kako naglašava ovaj poznati travar, umeti prepoznati biljku, znati kako je pripremiti za upotrebu i kako je dozirati, jer je ekstrakcija lekovitih aktivnih supstanci neposredno vezana za vrstu lekovite biljke.
- U kućnim uslovima je uobičajeno da se jedna kafena ili supena kašika čaja prelije sa šoljom ključale vode i pije dva do tri puta dnevno, ali treba znati da li se bilje može piti svakodnevno ili povremeno. Recimo, za biljku vidac, koja je lekovita za oči, od neprocenjive važnosti su prava doza i način pripreme, jer će u protivnom više naškoditi nego koristiti - konstatuje Maksimović i zaključuje:
- Dužina konzumiranja čaja zavisi od fiziološkog dejstva koje ima na organizam. Tako, čajevi sa blagim i srednjim fiziološkim dejstvom mogu da se piju duže, mada se preporučuje neki razuman period od dva do tri meseca, nakon čega bi trebalo da usledi pauza od tri do četiri nedelje. Biljke koje se koriste za jačanje imuniteta treba piti pet dana pa napraviti pauzu od dva dana.

Foto: privatna arhiva

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem