ČUVENI TRAVARI SRBIJE - GRADIMIR ĐUKIĆ: ZA BOLJE RASPOLOŽENJE UZMITE NEVEN I VIRAK

16.08.2019 | Travari magičnog bilja | Pregleda: 3308 | Autor: | 0

Gradimir Đikić Grada, nasledio je porodičnu tradiciju i pomaže obolelima, recepte ne zapisuje jer ih sve zna napamet


Celog života pokušavao je da pobegne od porodičnog nasleđa da leči i pomaže bolesnima, ali Gradimiru Đikiću, poznatom kao Grada, iz crnotravskog sela Pročolovci, podno Malog Čemernika, to nije pošlo za rukom. Kada zbog siromaštva kao momak nije mogao da upiše medicinu, digao je ruke od ove profesije i godinama je važio za najboljeg krojača u crnotravskom i vlasotinačkom kraju. Međutim, igrom sudbine, baš njemu je od sedmoro braće i sestara pripalo da nasledi porodičnu tradiciju.
Gradina baba Jaglika bila je najpoznatija travarka od Dunava do Egeja, a otac Josif se u Nemačkoj kao ratni zarobljenik doškolovao za bolničara. Očigledno je da su te činjenice imale veliki značaj za njegov život, koji je krenuo sasvim drugim tokom. Ipak, travarstvo ostaje u porodici. Svoje znanje o biljkama, a poznaje više od hiljadu lekovitih trava, i njihovom lekovitom dejstvu, prenosi bratanici Vukici.

- Digao sam ruke od medicine, jer nisam mogao da upišem fakultet kada sam završio gimnaziju. Nije se imalo para za školovanje nas sedmoro. Međutim, lečenje me je nekako celog života pratilo. Naravno da sam pored oca, koji je bio jedini bolničar u ovom kraju, mnogo naučio. Ali, kada sam odustao od medicine, vodio sam miran život krojača sve do 1972. godine.

Gradimir Đikić Grada

Međutim, u ovom kraju lekar nije bio dostupan, a ja ponekad nisam imao srca da odbijam zahteve za pomoć - priča Grada, koji svaki recept zna napamet.
To je, kaže, zbog toga što svakog dana pojede jednu jabuku. Preporučuje i čaj od majčine dušice, virka i nevena, za smirenje i bolje raspoloženje. Ne smemo dozvoliti, podvlači, da nam dan prođe bez belog luka, a dobri su i crni i crveni.

Lečio je mnoge lekare i poznaju ga na svim klinikama od Beograda do Skoplja. Njegov melem za opekotine spasao je život medicinskoj sestri iz Skoplja kada je celo telo slučajno polila vrelom vodom.
Osim što svoja znanja prenosi bratanici Vukici, polako stavlja na papir sve što je tokom života prikupio. Kaže da je šteta da takva „enciklopedija” propadne.
- Otac, koji je govorio pet jezika, ostavio nam je u nasleđe svoje beleške, ali su bile na nemačkom jeziku. Morali smo da ih prevodimo - priseća se Grada.
Gradimir kaže da je njegov život otvoren kao knjiga i da nema tajni. On je samo čist, zdrav planinski duh koji razume prirodu i ume da se nosi sa problemima. Materijalne stvari ga ne zanimaju. Ponosan je na sina Igora koji je kardiolog i živi u Čikagu. Njegova supruga Brankica je očni lekar, tako da će plemenita tradicija porodice Đikić biti produžena.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem