RECEPTI ČUVENE TRAVARKE RAMIZE IDRIZOVIĆ

11.01.2022 | Travari magičnog bilja | Pregleda: 15793 | Autor: | 0

Ramiza Idrizović, poznata fitoterapeutkinja i vrsni poznavalac lekovitog bilja, otkriva koje trave su njoj i njenom mužu pomogle da žive u miru

Za bronhije i pluća

Da biste ojačali imunitet, očistili bronhije i pluća (posebno ako ste pušač), napravite melem od nane i meda.

Sastojci: Deset supenih kašika svežih listića pitome nane (ili pet supenih kašika osušenog lista nane) i pola kilograma meda.

Priprema i primena: Listiće nane spustite u suvu staklenu teglu, prelijte ih medom, promešajte drvenom kašikom pa dobro zatvorite teglu i ostavite da odstoji mesec dana. Posle mesec dana melem je spreman za upotrebu (ne bi trebalo da odstranite listiće nane).

Koristite svakog jutra po jednu supenu kašiku ovog melema pre doručka.

Za čišćenje i dobro zdravlje pluća izuzetno je delotvoran svež koren omana koji se, zajedno sa korenom rena, stavi u med. Koren biljke velemun, koji se potopi u med, izvanredan je za osobe koje pate od Kronove bolesti.

Vinobojka protiv artritisa

- Vinobojka ima izvanredno dejstvo na reumatoidni artritis i osteporozu. Plodovi su otrovni, ali ko ume, od nje može dobiti mnogo. Deluje snažno na imunitet, protiv kancer, virusa - kaže travarka i i preporučuje obloge - Trista grama korena vinobojke, pola kilograma kukruznog brašna i dva litra belog vina.

Kineski lampion blagotvoran za dijabetičare

Ramiza ističe i blagotvornost biljke pod imenom kineski lampion. On se, tvrdi, može koristiti paralelno sa insulinom, jer nema kontraindikacija.

- Upotrebom kineskog lampiona i injekcija insulina neće doći do hipoglikemije – naglašava travarka I dodaje: – Ali, događa se da prilikom kombinovanja ove biljke i insulina kod obolelih od dijabetesa tip 2, šećer padne za nekoliko jedinica pa je moguće, uz dogovor sa lekarom, smanjiti broj jedinica insulina.

Trave koje nikako ne treba kombinovati

Kantarion i hajdučka trava dva su najveća kontraindikatora. Kao što ne smemo da mešamo pojedine lekove, tako ne smemo da kombinujemo ove dve biljke, jer kada se koriste zajedno, jedna drugoj potiru lekovita svojstva. Takođe, postoje biljke koje ne smeju da se kuvaju već samo da se potapaju, jer ako se kuvaju, uništavaju im se lekovita svojstva. U takve biljke spadaju kičica i slez. Biljke koje imaju žlezde na listovima ne smemo da mrvimo ili da kuvamo u ključaloj vodi, njihove žlezde prskaju i lekovita svojstva isparavaju, pa dobijamo samo aromatičnu destilovanu vodu. Postoje i biljke koje se odlično nadopunjuju i mogu se kombinovati sa drugim biljkama; to su majčina dušica, vranilova trava, crvena detelina...

Čaj od jedne biljke pije se samo sedam dana

- Pravilo je da se čaj od jedne biljke pije sedam dana, pa se potom menja. To nije slučaj sa čajnim mešavinama; one mogu da se koriste četrdeset dana zaredom, pa se pravi pauza.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem