DŽEJN FONDA: 10 TAJNI ZA DUGOVEČNOST

22.05.2018 | Zdrav život poznatih | Pregleda: 749 | Autor: | 0

Oskarom nagrađivana glumica, u 80. godini života, posle tri braka i nebrojenih uloga i dalje je dobro raspoložena, a veštački kuk i koleno je ne sprečavaju da bude aktivnaDžejn Fonda je glumica, književnica, politička aktivistkinja, bivša manekenka i zagovornica fitnesa. Nakon uloga koje su je 60-ih godina proslavile, osamdesetih godina lansirala je prva u svetu video kasete na kojima je predstavila vežbe koje svaka žena može da izvede, a da pri tome ne mora da ode iz udobnosti dnevne sobe: aerobik.
Uvek je bila i politički aktivna - 1970-ih izazvala je velike kontroverze kada je svoje protivljenje vijetnamskom ratu iskazala posetom Hanoju, zbog čega su je mnogi Amerikanci smatrali izdajicom. Angažovala se i povodom ekologije i suzbijanje nasilja nad ženama...

I u osamdesetoj godini, Fonda je u vrhunskoj formi, i dalje se bavi glumaom ali želi i da pokaže da "zrele godine" mogu biti najbolje.
Nedavno je predstavila seriju vežbi za ljude starije od 50 godina i napisala knjigu pod nazivom „Prime Time“, o životu i dobrom starenju, piše Forbs.

10 tajni Džejn Fonde za graciozno starenje
Razmišljajte o starenju kao o penjanju stepenicama
“Moramo preispitati svoje stavove o starenju“ , kaže Fonda. “Stara paradigma bila je: rodili ste se, vrhunac dostižete u srednjem dobu, a zatim nazadujete. NE. Kada gledate na starenje kao na napredak, uspinjanje stepenicama, dobijate novo iskustvo, dušu, mudrost, sposobnost da budete istinski intimni i da život ima svrhu.”

Razmislite odakle dolazite
“Teško je znati kako krenuti napred, ako ne znate gde ste bili”, kaže Fonda. Džejn je dosta posvetila razmišljanju o svom djetinjstvu, o odnosima i osećajima u svom mlađem dobu kako bi bolje razumela ko je danas.
Ona predlaže drugima da rade sličnu “životnu recenziju”, da iskopaju svoja sećanja, da se suoče s nekadašnjim demonima i potom da krenu dalje.

Odbacite perfekcionizam
Fonda, kao i mnoge žene, provela je većinu svoje mladosti u pokušavanju da dostigne neuhvatljivu savršenost. Od ranog doba, ona kaže da se zbog svog oca osećala fizički nesavršeno, što je izazvalo burnu bitku s bulimijom u pubertetu.
“Trebalo bi da budemo potpuni i celoviti, a ne možete biti celoviti ako pokušavate da budete savršeni”, kaže ona. “Trebalo mi je dugo vremena da naučim to.”

Posedujte svoju moć
“Uvek sam mislila da ako nisam s muškarcem – prestaću da postojim”, kaže Fonda. Ali, u 62. godini, nakon razvoda od Teda Tarnera i sedam godina bez partnera, konačno je shvatila svoju nezavisnost i snagu.
Fonda savetuje žene u dvadesetim i tridesetim godinama: “Nemojte se jeftino prodati. Nemojte odbaciti sebe. “

Prigrlite ljubav u svakom dobu
“Intimnost uključuje samootkrivanje”, kaže Fonda, insistirajući da ljubav može biti čak i bolja u trećem činu života.
“Kada možemo ući u odnos kao celovita osoba, tada dolazi do intimnosti.“

Držite do svog izgleda
Ulaganje u svoj izgled pomaže da izgledate i osećate se lepo. Fonda nije krila da je koristila estetsku hirurgiju na podbratku i očima, jer je želela da joj lice izgleda manje “obešeno”. Zbog toga ne žali. “Osećala sam se sjajno, ali uvek sam izgledala umorno”, kaže ona.

Krećite se
Fonda kaže da je vežbanje obavezno i kada ste stariji, ističući da sport održava kosti snažnim, pomaže da se bolje spava i minimizira starenje mozga izazvano neaktivnošću. Čak i redovno hodanje, istezanje i lagano podizanje tegova – što pokazuje u svojim novim DVD-ima – čini neverovatnu razliku.
“Ja sam u 80-im godinama. Imam veštački kuk, veštačko koleno i ne mogu vežbam kao nekad. Ipak, kada sam uvidela važnost toga da stariji ljudi ostanu aktivni, pomislila sam, ko je bolji od mene da to i pokaže?!”

Odbacite loše ponašanje
U svojoj knjizi Prime Time, Fonda piše da gerontologija smatra da je “jedan od najviših uslova za zdravo starenje” – ne zloupotrebljavati alkohol. Slično tome, prestanak pušenja i smanjenje potrošnje šećera, prerađene hrane i zasićenih masti mogu dodati godine života.

S godinama spavajte više, a ne manje
Čak i danas, Fonda spava osam do devet sati svake noći, što je od presudne važnosti za obnavljanje tkiva i funkciju hormona. “Duboki san je važan tokom clelog života, ali još bitniji je kada smo stariji”, kaže ona.
Budući da starenjem san postaje lagan, ona predlaže vežbanje tokom dana, konzumaciju napitaka bez kofeina nakon obroka i hranu s prirodnim triptofanom poput mleka.

Ostanite zainteresovani
Fonda nudi ključne savete sledećoj generaciji: “Saznajte ko ste zaista, kako biste postali potpuna osoba. Potrebno je puno hrabrosti, jer nam cela kultura govori da bi trebalo da budemo ovakvi ili onakvi. Pokušajte da budete autentični. I ostanite zainteresovani. To je mnogo važnije nego biti zanimljiv.”


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem